Släppa taget

Att möta och uppfyllas av stora tankar, känslor eller upplevelser kan både vara helt fantastiskt och fantastiskt jobbigt, beroende på tankens, känslans eller upplevelsens natur. Positiva saker är lätta och tacksamma att ryckas med i och det kan vara härligt att låta sig ryckas med och överväldigas. Men det kan också bli jobbigt eller paralyserande när det är något som kidnappar dig och påverkar dig så mycket att du tycks gå förlorad i det du upplever.

Ibland kan det vara stora tydliga saker, ibland är det mindre saker som hänger kvar hos dig länge och som du kanske går och släpar med dig och ältar.

Sinnet är underligt och trots att det kan vara saker du inte mår bra av, så kan det ändå komma upp till ytan i ditt medvetande gång på gång.

Stort eller litet, påverkar det dig negativt kan det vara skönt att lära dig släppa taget. Det är en enkel sak att säga (skriva) men kan vara mycket svårare att göra. Och som i det mesta annat, det finns ingen universallösning som passar för alla eller för alla situationer. Men det finns högst troligt saker som kan hjälpa dig och få dig att må bättre. Det tråkiga i kråksången är att det mest troligt är upp till dig hur du väljer att hantera det. Vilket också är det fina i kråksången. Du kan påverka.

Identifiera och sätt namn på

Första steget är att försöka sätta namn på det du känner. Vad är det som skaver? Vad är den stora känslan? Finns det något under ytan på den stora känslan? Kan du hitta någon eller några nyanser i den? Känslor är ofta nästlade och att skrapa på ytan kan ge dig mer förståelse på vad det egentligen handlar om. Lite som en lök (tack Shreck!), det kan finnas flera lager att utforska.

Definiera och välj strategi

När du har nyfiknat dig på din känsla och kanske lyckats djupa lite i den, kan du härleda den till något? En specifik situation? Något större eller mindre? Något kring en person? I en relation?

När du lyckats sätta fingret på vad det är (eller en sak som påverkar, ibland kan det vara flera) som skapar det här jobbiga i dig, fråga dig själv: vad i situationen kan jag själv påverka?

Allting som du inte kan påverka, om det är krig i Ukraina, att Trump blev omvald i USA och andra saker som ligger utanför din kontroll – de sakerna behöver du hitta en strategi att hantera (mer längre ner), och för saker du inser att du kan påverka försök definiera dem som så tydliga saker som möjligt:

  • Jag kan göra det här, på detta sättet, vid den här tiden och/eller platsen.
  • Jag kan göra det här valet, av denna anledningen med detta önskade resultatet.
  • Jag kan skapa de här förutsättningarna för mig genom att agera så här i den här situationen.

Det finns många sätt att uttrycka sig tydligt för sig själv, ovan är bara exempel. Hitta ett sätt att uttrycka dig som är tydligt och känns bra för dig.

Prioritera din energi, tid och dina resurser

Om du har kommit fram till att det faktiskt finns något du kan göra, betyder det inte automatiskt att du ska göra det. Men nu har du ett val och en förståelse för att du kan påverka och förhoppningsvis har förstärkt känslan av att du själv sitter i förarsätet och inte blir kidnappad av stora känslor utan att du själv har något att säga till om.

Om det är tydligt för dig vad du kan göra, blir det naturligt att väva in det i allt annat som är runt dig i ditt liv. Göra ett val. Är det förväntade resultatet av det du kan göra något som är viktigare att prioritera än andra saker? Vad vill du att din energi, din tid och andra resurser som pengar, utrymme eller material, ska räcka till? För mig har jag fler önskningar om saker att göra än jag faktiskt har energi, tid och resurser att utföra. Jag behöver prioritera. Välja vad jag tror jag får mest utdelning för när jag väljer vad jag lägger min energi, tid och mina resurser på. Mest utdelning behöver inte alltid vara en kortsiktigt vinst här och nu, det kan också vara en långsiktighet i det, något som ger utdelning över tid.

Så trots att jag har insett att jag kan göra något, betyder det inte att jag faktiskt väljer att göra något. Jag kan prioritera bort saker jag förstår att jag kan göra, och då behöver jag istället bestämma hur jag ska förhålla mig till det, precis som jag behöver förhålla mig till saker som jag inte kan påverka.

Förhållningssätt och hanteringsstrategier

För saker jag inte kan påverka, eller för saker jag väljer att prioritera bort, för att jag vill lägga min energi, tid eller resurser på annat, behöver jag förhålla mig till på något sätt. För mig betyder det att jag aktivt behöver programmera om min hjärna och/eller ändra beteende.

Beteendeförändringar kan vara att låta bli att exponera mig för triggers till det som utlöste känslan, kanske låta bli att läsa nyheter eller välja bort nyheter om Ukraina/Trump (för att knyta tillbaka till exemplena ovan). Det kan också vara att förebygga saker. Om jag har en tendens att bli ”hangry” kan jag se till att äta i förebyggande syfte.

Hanteringsstrategier kan vara att påverka alltifrån egna förväntningar till att be om hjälp eller välja umgänge och/eller aktiviteter som får dig att må bra (och samtidigt välja bort det som påverkar dig negativt).

Hanteringsstrategier (eller coping strategies) är en hel vetenskap i sig och jag uppmuntrar dig till att nyttja lite av din google-fu-kunskap om du vill fördjupa dig i ämnet. Det är väl värt att göra för att få inspiration till vad som kan funka för just dig och vad som känns tilltalande att prova för just dig.