För mig är motivation något som är ganska knivigt. Det kan variera oerhört i intensitet och styrka från en stund till en annan. Det spelar egentligen ingen roll vad det handlar om, om det är något jag tycker om och verkligen vill, eller om det är något jag ”måste” (citat-tecken pga att jag inte tror på måsten, jag ser det också som frivilliga val).
Hur många gånger har jag inte bestämt mig för att jag ska göra något, motionera, träna, ändra kostvanor, startat ett nytt skrivprojekt, börjat med någon ny hobby och gått in i det hela med massor av energi och motivation för att senare längs vägen inse att jag helt tappat motivationen att fullfölja det jag företagit mig? (Svaret på denna retoriska fråga är ju så klart fler gånger än jag vill erkänna för mig själv…)
När jag börjat reflektera över detta fenomen har jag kommit fram till att jag alla gånger faktiskt vill göra det jag föresatt mig. Så varför fullföljde jag det inte? Svaret som jag har kommit fram till (och ofta för mig själv skyllt på) är att motivationen tryter. Men är det inte så att motivation är en färskvara och att det precis som en känsla kan finnas eller inte finnas, något som kan komma och gå?
Jo, så kan det så klart vara, men då har jag funderat på de människor som lyckas med sina förehavande, stora författare, idrottsmän, företagsledare, föreläsare och andra inspiratörer. Är de någonslags elitmänniskor som har haft tur med sin inre motivationsreservoar?
Jag tror det var Ingmar Stenmark (rätta mig gärna om jag har fel!) som en gång lite syrligt kommenterade en journalists påstående om att han ofta verkade ha mycket tur i backen i sina åk med något i stil med:
”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”
Ingemar Stenmark
Detta och många andra saker som jag har sprungit på i olika böcker och föredrag (främst om mental träning) fick mig att ändra på mina tankar… det där med motivation (som så mycket annat) ser jag numera som en träningssak. Och om det är en träningssak så är det också upp till mig att fixa min egen motivation. Det är ett val jag gör. Eller ett val att låta bli (tappa motivationen).
Men, det är ju kanske inte riktigt så enkelt med att bara göra ett (aktivt eller passivt) val, eller? Nja, jo, i det långa loppet är det ju enkelt, men inte förrän du har tränat på det. Ju mer du tränar på något, desto lättare blir det.
För mig startade min resa med att hitta (och cementera) min motivation genom att peta på den och ifrågasätta den ordentligt.
Jag tog inspiration från något jag hörde på en radioreklam från Toyota för länge sedan, 5 x varför (5 Whys), även om jag till att börja med inte applicerade metoden fullt ut.
Så här började min resa med den första iHappy dagboken.
Jag vill skapa en dagbok som kan hjälpa mig själv och andra att utvecklas som människor och få en bättre vardag.
Varför 1?
Jag önskar en passiv inkomst över tid.
Ifrågasättande 1: Om jag inte kan tjäna några pengar på det, vill jag fortfarande göra det?
Svar 1: Ja.
Varför 2?
För att för att jag vill hjälpa andra att utvecklas som människor.
Ifrågasättande 2: Om jag inte kan hjälpa andra människor att utvecklas, vill jag fortfarande göra det?
Svar 2: Ja.
Varför 3?
Jag vill utveckla mig själv, lära mig nya saker och bli en bättre version av mig själv.
Ifrågasättande 3: Och om jag skapar den här dagboken och inte utvecklas, inte lär mig nya saker och inte blir en bättre version av mig själv, vill jag fortfarande göra det då?
Svar 3: Nej.
Okej, då vet jag det. Det tog mig inte fem varför, utan endast tre för att få ett nej. Då är processen färdig här.
Vad gjorde jag här ovan då? Jo, jag formulerar en tanke på varför jag vill göra något (definierar vad som motiverar mig att göra just den saken). Sen vänder jag på det påståendet och frågar om jag vill fortsätta göra just den saken även om det jag skrivit ner inte är sant. Får jag då ett ja som svar så fortsätter jag att fråga varför. Om och om igen tills jag landar i ett nej. Det kan vara en gång, två gånger, fem gånger eller tjugo gånger, så många gånger det krävs för att komma fram till nej.
Mitt senaste svar blir då den verkliga motivationen bakom det, denna tanke, formulering eller svar kan jag sedan använda som en affirmation, något jag kan skriva upp och titta på för att behålla motivationen. Eller använda orden som en trigger innan jag ska sätta mig och jobba med dagboken.