Göra en förändring

Först främst, måste du förändras? Eller duger du precis som du är? Självklart duger du precis som du är! Det är inget krav att någonsin förändras (även om det kan underlätta att göra det i livet). Den här tankekedjan som du har tillgång till här nedan är ifall du vill göra en förändring, för att underlätta för dig själv att faktiskt lyckas göra en förändring. Det är inte alla som lyckas göra en förändring, hur mycket de än vill göra den, men jag är helt övertygad om att du kan göra en förändring om du önskar.

Det finns inget rätt eller fel i detta, det finns bara din väg och dina önskningar.

Nedan flöde är en förenkling av en projektmodell med lite tillägg av egna tankar och är ett flöde för att göra en förändring, alltså inte en modell för att bibehålla förändringen utan bara för att hantera just förflyttningen från en punkt till en annan (ej bildligt talat).

En sista viktig sak innan jag släpper dig fri att vandra genom modellen nedan. Ur min synvinkel kan du alltid endast ändra på dig själv och göra förändringar i dig själv. Du kan aldrig (eller bör aldrig) ändra någon annan. Det ligger utanför ditt ansvar att ändra på andra, hur gärna du än skulle vilja… det samma gäller motsatt, det är ingen annan som får förändra dig, det är endast ditt ansvar och din önskan.

Vilken förändring vill du göra?

Fundera igenom vad det är du egentligen vill. Och tänk på att det är lättare att röra sig till (mot) något, än från något.

Springer du från en punkt springer du lätt vilse, men springer du till något är det stor chans att du kommer fram.

Okänd, fritt citerat

Oavsett vilken förändring du vill göra är det viktigt att du gör den av rätt anledningar och inte bara gör en förändring för förändringens egen skull.

Einstein lär ha sagt (fritt översatt):

Om jag får en timma på mig att lösa ett problem så använder jag 55 minuter på att definiera problemet och 5 minuter för att lösa det.

Albert Einstein

Vad är din startpunkt och vad är ditt mål?

Många lurar sig själv med var de egentligen startar, att de kanske tänker för sig själva att de kan springa en halvmil utan problem och sätter därför upp målet att springa milen på under 60 minuter. Men om verkligheten istället är att du inte ens kan springa en kilometer så är det kanske ett dumt mål.

Var ärlig med din startpunkt och sätt upp ett tydligt mål! (Kolla gärna in SMART Mål!)

Ditt syfte och ditt mål

Syfte och mål, är inte det samma sak? Det kan det vara och det är absolut inget fel i det, men det kan också vara olika saker.

Ditt syfte skulle kunna vara att du vill kunna leka med barnbarnen, medans ditt mål skulle kunna vara att springa tre kilometer.

Målet skulle också kunna vara att leka med barnbarnen.

Målet är din drivkraft och bör svara på frågan vad ditt slutmål är, syftet är mer varför du vill nå ditt slutmål.

De är nödvändiga kompanjoner att ha med dig när (eller om) du stöter på hinder eller motgångar, tappar motivation eller lust, faller tillbaka i gamla tanke- eller beteende mönster. Detta är din kraft att nyttja när du känner att du inte längre är på rätt väg och följer det beslut du tagit mot din önskan.

Vilka resurser har du?

För att göra en förändring och nå ett mål behöver du ha resurser. Det kan vara tid, det kan vara pengar, det kan vara ett visst verktyg, en viss egenskap, en viss kunskap.

En del saker av de resurser du behöver har du kanske redan tillgång till från början, andra måste du skaffa dig.

Oavsett vad det handlar om för resurser, hur viktigt är det för dig att nå målen, sett till de resurser du har till ditt förfogande? Behöver du prioritera bort något för att istället nå detta specifika målet? Är det värt att göra den prioriteringen?

Var ärlig med dig själv, återigen finns det inget rätt eller fel, det är dina tankar och dina önskningar som styr.

Om det är något du saknar för att nå ditt mål är det lämpligt att lägga upp en plan hur du ska skaffa dig de resurser du behöver. Om du exempelvis behöver 10 000 kr för att kunna gå en kurs i akrylmålning för att sedan kunna satsa fulltid på att bli konstnär och livnära dig på din konst behöver du kanske först klura hur hur du ska spara ihop pengarna. Här blir kanske tiden en faktor. Om du kan spara 1000 kr varje månad så kommer det ta dig 10 månader innan du har 10 000 kr och därefter kan du börja kursen. Fullt görbart och då gäller det att ta tillvara på din motivation och hämta kraft ur ditt mål och ditt syfte för att hjälpa dig när det känns motigt.

Vilka påverkas av att du vill göra förändringen?

Vilka i din omgivning påverkas av att du vill göra din förändring? Och på vilket sätt påverkas dem? Negativ? Positivt? Och i vilket skede påverkas de? Missförstå mig inte, andra har inte så mycket att göra med din förändring, men det kan vara bra att ha tänkt igenom det innan, så att du är förberedd på att ta dialoger och svara på frågor (men aldrig försvara dig) kring din förändring.

I exemplet ovan med att spara pengar i 10 månader innebär det kanske att dina vänner påverkas för att du inte hänger med på de kompisaktiviter ni brukar göra tillsammans. Då kan det vara bra att föreslå andra alternativa aktiviteter som ändå möjliggör att du kan spara de 1000 kronorna du önskar spara. Kanske kan du också bestämma dig för att, om det är värt det för dig, låta det ta elva eller tolv månader istället och hänga med på en del av aktiviteterna som kompisarna brukar göra. Kanske just den där filmen på bio som du så gärna vill se, eller den där konserten. Inget rätt eller fel, det är din önskan, ditt val, dina prioriteringar och dina beslut.

Men min grundinställning är att om du vill göra en förändring som är bra för dig, som får dig att bli gladare eller lyckligare, något som får dig att nå eller komma närmare ditt mål, så kommer människor runt dig också att vinna på det, eftersom du kommer bli en helare människa och mer tillfreds med dig själv när du följer dina önskningar och når dina mål. Även om de kanske tycker det är jobbigt att du gör och genomgår en förändring är det i slutändan positivt för alla (min åsikt). Visst, det finns kanske människor i din omgivning som inte vill att du ska förändras av olika anledningar, men det är tyvärr inte deras sak att bestämma, hur gärna de än vill det. Det är din sak att bestämma och det är ditt behov och dina önskningar som styr, inte andras åsikter och tankar.

Vad, när och hur?

Kan tänkas att detta borde ligga under resurser, men jag anser att detta är lite djupare och mer omfattande. Nu gäller det att formulera vad du vill göra, när du ska göra det och hur. Skapa en plan.

Steg 1. Spara 1000 kr varje månad. Börjar göra detta från och med lönen i Oktober. Skapar en automatisk överföring till ett separat konto som endast har pengar för detta ändamål. Det jag sparar in på för att möjliggöra denna besparing är att jag tar med matlådor till jobbet varje dag.

Steg 2. När jag har 10 000 kronor på kontot bokar jag plats på kursen. Jag bokar in varje kurstillfälle i min kalender så att jag inte tar på mig något annat som krockar med min utbildning. Jag bokar även in kvällen innan respektive kurstillfälle så att jag kan få en god natts sömn och en bra start på varje kursdagstillfälle.

Steg 3. Efter avslutad kurs ska jag…. osv… Vad, när, hur… Vad, när, hur…

Att dela upp i steg så här, det kan vara ett sätt att sätta delmål, det vill säga att bara fokusera på en del åt gången, eller ett fåtal delar som behövs för att få till helheten i förändringen. Det gör oftast att uppgiften inte känns övermäktig utan hanterbar och överskådlig. Det hjälper dig också att fokusera på en (del)uppgift i taget, istället för att ta dig an allt på en gång och ha för många bollar i luften samtidigt.

Start och stopp för förändring?

En förändring behöver ha ett startdatum och ett slutdatum. I ovan exempel kanske Oktoberlönen är startpunkten. Vid startpunkten bör din plan var klar. (Där med inte sagt att den inte kan förändras över tid, för det kan vara en framgångsfaktor att den faktiskt får göra det…) Har du en plan har du en färdriktning och du har koll på hur du ska ta dig från här där du är till dit du vill ta dig… Det skapar en trygghet… Du har också en tanke om när du ska komma fram och när förändringsfasen är slut. För det är en sak att initiera och utföra och slutföra en förändring, en helt annan att bibehålla en gjord förändring. För att ta vikt som exempel. Det är en sak, och en resa, att gå ner i vikt. Men en helt annan att bibehålla önskad vikt. Samma tankesätt och tillvägagångssätt för att gå ner i vikt kan troligen inte i sin helhet appliceras på att behålla önskad vikt. Den ena syftar till att skapa förändring, den andra till att bibehålla en balans. Två olika saker. Därför, din förändring, när börjar du den och när har du kommit i mål med din förändring?

En förändring åt gången

Som en upphakad grammofonskiva, det finns inget rätt eller fel, men det kan vara god idé att fokusera på en förändring åt gången, så klart beroende på hur stor eller liten förändringen är och vilket fokus förändringen tar från dig i form av tid och engagemang. Men en tumregel. En förändring åt gången. Landa förändringen i nästa skede. Låt det skedet få bli vardag och sätta sig. Ge dig på nästa om och när du önskar. Hjälper dig att faktiskt lyckas med de förändringar du vill göra genom att ge dem den tid och plats de behöver. Ge dig själv chansen att vänja dig vid det nya läget istället för att rusa vidare genom många olika förändringar och komma på dig själv med att ha fallit tillbaka i gamla hjulspår. Men lita till dig själv och din egen förmåga, lyssna till dig själv och gör det som känns rätt för dig. Lär av dina misstag. (Jo, jag räknar med att du kommer göra sådana också, det gör vi alla… det är liksom oundvikligt!)

Fira

Nu har du gjort en förändring! Gott! Gratulerar! Bra jobbat! Klappa dig själv på axeln! Stanna upp, uppmärksamma det jobb du har gjort och beröm dig själv! Njut av den här stunden! Kanske dela den med någon eller några?

En poäng med att fira din förändring när den är genomförd är att det blir en tydlig slutpunkt för dig, när du går in i en annan fas för det eller de målet/målen du jobbar med/har jobbat med.

Lärdomar

Under hela förändringsresan så kommer det hända saker, positiva som negativa. Vissa saker går som du tänkt dig, andra inte. Det är nästan ofrånkomligt, hur noga du än planerar, att det inte kommer ske några misstag eller oförutsedda händelser. Det hör liksom till. Det är precis som det ska vara. När detta sker, är det viktigt att inte ge upp, utan att lära av det som händer.

Ett tips är att föra en förändringsdagbok där du skriver upp saker som händer under din förändringsresa så att du senare kan gå tillbaka och titta och utvärdera. Ingen vet hur en resa kommer att bli, även om den planeras noga innan resans start, men alla kan i efterhand berätta och redogöra för hur resan blev. Ännu lättare blir det att berätta om resan om det finns dokumenterade minnen i form av bilder eller en resedagbok. Samma sak med en förändringsresa.

Det sägs att världens mest exakta vetenskap är efterklokhet. Det vill säga, nu när vi ser hur det gick, så vet vi också hur vi borde ha gjort för att få ett ännu bättre resultat, eller möjligen ett helt annat resultat. Men efterklokhet är ingen lyx som du, jag eller någon annan har tillgång till innan något ska påbörjas och göras. Det vi har tillgång till är andras erfarenheter av att göra något liknande, våra egna erfarenheter av att göra något liknande, men inte de erfarenheter vi kan göra oss efter vi har utfört den förändringen vi vill göra. Däremot kan du efter förändringen är gjord öka på din erfarenhetsbank och göra en insättning i form av de nya erfarenheter du har gjort under resan.

Vad händer om jag inte lyckas?

Det som händer om du inte lyckas är att du inte lyckas. Den gången. Jag är ingen fan av sport, men ett talande exempel är att Zlatan skjuter bollen mot mål gång på gång på gång utan att lyckas få in den. Eller, formulerat på ett annat sätt, han misslyckas att göra mål. Men han fortsätter att försöka, vilket också är anledningen till att han gör mål efter mål, efter mål. Han lyckas inte göra mål 100% av försöken, men han ser till att göra det bästa möjliga av varje skott mot mål.

Det sägs att Thomas Edison, uppfinnaren av glödlampan en gång lär ha uttryck något i stil med att han lärt sig 1000 sätt att inte göra en glödlampa, innan han faktiskt hittade ett sätt att faktiskt göra en glödlampa.

Det finns en styrka i att misslyckas. Det finns lärdom i att misslyckas. Det är genom att våga misslyckas, våga göra fel, som du också kan komma att lyckas och göra rätt. Medans om du inte vågar göra fel och misslyckas, så missar du chansen att också kunna lyckas och göra det som är rätt.

Som en känd hockeyspelare har sagt:

Du missar 100% av skotten du inte skjuter!

Wayne Gretzky

Puh, känns ovan jättestort och jättejobbigt och helt omöjligt att uppnå, som tur är finns det ett annat sätt att uppnå ett mål! 🙂