Triggers

Du har kanske sett stora idrottare förbereda sig med ett antal olika små ritualer innan sin prestation. Det kan vara allt ifrån snurra på en ring på fingret till att knyta skorna på ett visst vis i en viss ordning.

De flesta (för jag kan inte säga alla, en del är kanske bara skrockfulla) gör så för att de har skapat olika triggers för sig själv. Det är en stor del i mental träning att kunna försätta sig i ett visst sinnestillstånd när man önskar befinna sig i det sinnestillståndet.

Jag är absolut ingen mästare i mental träning, det finns många böcker i ämnet och jag är bekant med några få, men själva konceptet med triggers är enkelt och något jag själv använt mig av innan jag ens kände till fenomenet triggers.

Några av de triggers jag skapade för mig själv innan jag kände till vad det var är:

  • Det kinesiska tecknet för ”jag” tatuerat på insidan av höger handled, för att alltid påminna mig själv om att jag är viktigast och värd att ta hand om (det fanns en tid när jag inte var speciellt bra på det)
  • Innan jag sätter mig ner för att skriva på något bokprojekt, så tar jag fram anteckningarna kring olika idéer som jag samlat på mig sen sist, städar undan andra saker, stänger av alla andra program på datorn för att minska störmoment, sätter mig till rätta och har gärna en kopp te (eller på senare tid även kaffe) bredvid mig.

En trigger är alltså en sak som får dig i en viss sinnesstämning när du exponerar dig för din trigger. I exemplen ovan är det en bild (tatuering) som funkar som en trigger och i det andra fallet är det en liten ritual med ett antal olika steg som funkar som en trigger.

Hur kan du skapa en trigger för dig?

För det första rekommenderar jag varmt att läsa på om ämnet från någon som verkligen kan sin sak med mental träning, som jag sa ovan, jag har bara sprungit på det som kortast i några olika böcker, men Lars-Eric Uneståhl nämns ofta som en bra startpunkt att börja läsa på, en annan värd att nämna är Olof Röhlander i boken ”Det blir alltid som man tänkt sig”.

Principen bakom är ganska enkel; när du känner den önskade känslan ska du knyta den till något specifikt, det kan vara en bild, ett citat, ett ljud, en rörelse, eller en serie rörelse. Lite som Pavlovs hundar. Lär dig att förknippa en känsla eller ett sinnestillstånd med en yttre påverkan. När du sedan vill återskapa den känslan eller sinnesstämningen, titta på bilden, läs citatet, lyssna på ljudet, utför rörelsen eller din ritual av rörelser, så återkallas den önskade sinnesstämningen eller känslan inom dig.

Det kanske inte funkar första gången, men då är det bara att fortsätta att öva och ”programmera in” din trigger.

Du behöver inte vara elitidrottare för att kunna ha nytta av det här, det kanske kan vara ett sätt att hantera vardagen där du har utmaningar som kan vara påfrestande, eller för att hitta mod till att göra något du verkligen vill, eller stressa av eller ja… det du behöver på ett sätt som är lämpligt för dig!

För att ta ett jättetydligt exempel.

Meditation.

Kanske förbereder du dig inför en meditationssession så här:

  • Går till din meditationshörna där du inrett med de saker du behöver för din meditation
  • Tänder ett ljus eller en rökelse
  • Tar fram en kudde att sitta på eller filt att ligga på
  • Sätter på lugn musik eller en guidad meditation
  • Sätter eller lägger dig till rätta och sluter ögonen
  • Börjar meditationen

Denna lilla ritual (eller trigger) hjälper dig att komma i rätt och önskad sinnesstämning för att utöva meditationen. Du engagerar flera sinnen, hörsel, doft, fysiska rörelser, känsel och ”avaktiverar” synen.